Bruhanje

Med pogovori o ayahuasci se prej ko slej pojavi vprašanje o bruhanju. Če po internetu brskamo za informacijami o tem, kako je obred videti, je pogosto opisano kot neizogiben ali vsaj pogost del procesa. Tako kot mnoge stvari glede obredov, je tudi to zgolj mit. V resnici se lahko zgodi, lahko pa tudi ne – in oboje je popolnoma v redu.

Vsak obred ima štiri faze: čiščenje, zdravljenje, zaščito in najpomembneje – prenos  naučenega v vsakdanje življenje. Vsaka od faz je lahko različno dolga in intenzivna, saj je vsak obred za istega človeka praviloma drugačen, da o različnih ljudeh na istem obredu sploh ne govorimo.

Bruhanje je kot rečeno lahko del prve faze: čiščenja. Če imamo tur, mora ta najprej dozoreti, potem pa se sčisti. In podobno se na različnih ravneh dogaja v prvi fazi obreda. Kot rečeno lahko traja različno dolgo in je različno intenzivna. Čiščenje poteka na številne načine, ki so odvisni od tega, s čem se človek v tistem trenutku ukvarja. Kadar so v ospredju čustveni problemi ali blokade, potem med čiščenje sodita jok, smeh, v nekaterih primerih kričanje. Lahko bi rekli, da gre za bruhanje čustvenih problemov. Tresenje celega telesa ali posameznih delov sprošča napetosti v telesu, včasih tudi zastalo energijo v določenem predelu. In nenazadnje ne gre pozabiti, da čiščenje lahko poteka v obliki driske in je med obredom včasih potrebno večkrat na wc.


Foto: Matej Simonič

Kdaj pride do sproščanja? Takrat, ko je človek pripravljen sprostiti izziv, s katerim se trenutno ukvarja in sooča. Do te točke je včasih še dolga pot, včasih pa se lahko zgodi hitro. Kadar se nekdo udeleži obreda v točki, ko je že skoraj pripravljen na sproščanje, potem se to tudi hitro zgodi. Če se je proces odpiranja problema šele dobro začel, pot do te točke lahko traja dalj časa.

Čiščenje v različnih oblikah se zgodi takrat, ko je človek za to pripravljen. Kljub temu, da med obredom včasih pride do dolgotrajnejšega občutka slabosti, se bruhanje ali druga oblika čiščenja zgodi takrat, ko je proces zaključen. Zato ga ni pametno prisiliti, niti ga ni mogoče preprečiti.

Kaj o bruhanju pravi sodobna stroka? Bruhanje uravnava t.i. center za bruhanje, ki se nahaja v podaljšani hrbtenjači. Vzdraži se preko dražljajev iz aferentnih živčnih vlaken, lahko pa nanj neposredno delujeta hipoksija (nezadosten dotok kisika pri npr. višinski bolezni) in dvig tlaka v lobanji (tumorji, krvavitve, meningitis). Center se vzdraži tudi zaradi sevanja, psihogenih vzrokov, toksinov, drog, uremije ter ob nosečnosti (jutranje slabosti).

Comments are closed